Kissojen sopeutuminen Hauskikseen: Santun ja Ellun tarina

Tiesitkö, että me emme kesyttäneet kissoja vaan kissat kesyttivät meidät? Selviytymisen kannalta villikissat huomasivat ihmisten läheisyydessä asumisen olevan hyödyllistä. Ihmisten maanviljely keräsi jyrsijöitä, joita kissat pääsivät pyydystämään pienemmällä alueella ja ihmisten läsnäolo piti petoja poissa. Kissojen kesyyntymisen alkuaikoina Egyptin historiasta huomaa, että niitä pidettiin jumalina, eikä tämä prinsessaluonne ole hävinnyt mihinkään nykyajan kesykissoista. Kissat ovat tottuneet tekemään omat muutokset omaan elämäänsä. Tästä syystä kissojen olosuhteiden muutokset eivät ole kaikkein mieluisin asia. Kissoilla menee yleensä hetki sopeutua uuteen ympäristöön. Oli sitten kyseessä muutto toiseen asuntoon saman omistajan kanssa tai hoitoon tuominen vieraaseen paikkaan.

Eläinhoitola Hauskiksessa olemme huomanneet, että kissoilla menee 3-7 vuorokautta sopeutua meidän majoitukseemme. Dokumentoimme samasta perheestä tulleiden kahden kissan 16 vuorokauden hoitojakson näyttääksemme, miten kissojen sopeutuminen on yksilöllistä, ja toisinaan hidasta.

Päivä 1

Ensimmäisenä päivänä molemmat kissat pysyttelivät piilossa. Kaverin tuki oli tärkeää, kuten näkyy; kissat halusivat samaan suojaan. Tästä syystä kissoillekin kannattaa tuoda tuttu peitto/lelu tai muu vastaava, josta löytyy kodin haju. Hoitojakson alussa on tärkeää, että kodin tuttu turva sekoittuu hoitolan uusien hajujen kanssa. Ruoka ei kauheasti maistunut kummallekaan, mutta piilopaikan eteen jätetyt herkut olivat hävinneet iltaan mennessä. Ensimmäinen päivä hoitolassa on usein kissoille samanlainen. Joku kissa saattaa olla kokonaan syömättä ja toinen viihtyy piilossaan koko päivän. Nopeammin sopeutuvat kissat saattavat tutkia uutta majoituspaikkaansa varovasti ennen piiloon siirtymistä. Kuitenkin tämän tyyppinen suojautuminen uudelta tilanteelta ensimmäisenä päivänä on täysin normaalia.

kissa1.jpg

Päivä 2

Santtu: Santtu oli heti aamusta näkyvillä, vaikkakin varautuneesti. Ruoka maistui todella hyvin ja Santtu alkoi heti syömään vaikka olimme vielä paikalla. Ikkunanäkyy antaa kissoille mahdollisuuden tutustua jännittävään ulkomaailmaan. Ikkunapaikka rohkaisee kissoja tulemaan pois piilostaan ja samalla näkee uutta majoituspaikkaa paremmin korkealta. Toisena päivänä kissahoitolassa näyttäytyminen osoittaa, että seuraavana päivänä on odotettavissa sosiaalinen ja hellyydenkipeä kissa.

kissa2

Ellu: Ellu tuli ruoka-aikaan nopeasti venyttelemään ja katsomaan ympärilleen, mutta katosi nopeasti takaisin koppaan. Monet kissat pysyttelevät piilossa vielä toisenkin päivän, vaikkakin usein tulevat jaloittelemaan ja ruokailemaan, kun olemme lähteneet kissapuolelta.

kissa2

Päivä 3

Santtu: Uusi tilanne ei paljoa pelottanut Santtua. Hän oli kolmanteen päivään mennessä valinnut kolme eri oleskelupaikkaa majoitustilassaan, kaikki näkyvillä. Santtua selvästi myös kiinnosti meidän liikkeet ja tekemiset, mitä hän tarkkaan seurasi. Hän myös hyväksyi silityksiä ja kehräsi. Olemme huomanneet, että useimmiten kolmantena päivänä kissat alkavat näyttää merkkejä sopeutumisesta. Suuri osa kissoista syö kuppinsa tyhjäksi iltaan mennessä ja monet haluavat silityksiä jo tässä vaiheessa.

kissa3

Ellu: Ellu vähän rohkaistui ja tuli haistelemaan meitä verkon toiselta puolelta. Ellu ei vielä uskaltanut syödä hoitolan väen läsnäollessa, joten hän sai meiltä muutaman herkun lisää. Ylimääräinen huomio näytti auttavan, sillä Ellu alkoi kiehnäämään ja lyhyesti vastaanotti rapsutuksia kaulan alta. Monet kissat rohkaistuvat näin kolmantena päivänä, ja Ellu alkoikin näyttämään sopeutumisen merkkejä. Hän kuitenkin pysytteli osan ajasta vielä piilopaikassaan, vaikkakin nousi yhden kolon ylemmäs nähdäkseen paremmin ympäristöänsä.

kissa3
kissa3

Päivä 4

Santtu: Meillä Hauskiksessa on tapana päästää kissat kissaosaston käytävälle jaloittelemaan hoitojakson aikana, yksi kissatalous kerrallaan, tottakai. Olemme huomanneet tämän auttavan kissoja rohkaistumaan, kun ne näkevät enemmän uutta ympäristöä tietäen oman majapaikan olevan turvana. Koirahoitolan puolelta kuuluu vielä vähän haukkuja, joka voi vaikuttaa ensimmäisien päivien pelokkuuteen. Tästä syystä kissahoitolan käytävällä kulkeminen auttaa myös kissoja ymmärtämään, että äänet tulevat kauempaa ja että he ovat turvassa. Harvemmin myöskään eri talouksien kissat valittavat asiasta; toisen kissan haju on tullut uudessa ympäristössä tutuksi ja toisten kissojen näkeminen kiinnostaa monia enemmän kuin pelottaa.

Santtu meni heti aamusta ruokailemaan ja jätettyämme heidän majapaikkansa oven auki siivotaksemme kissanhiekat, Santtu hyppäsi ulos käytävälle tutkiskelemaan uutta ympäristöä laajemmin. Hänelle kelpasi silitykset enemmän kuin aiemmin, ja käytävällä kävellessään kiehnäsi jalkoihin pitäen meitä turvanaan.

kissa4

Ellu: Santun tavoin Ellu tulee katsomaan aamuruoan tarjoilua, kun olimme paikan päällä. Hän myös siirtyi makoilemaan täysin näkyville, josta vastaanotti silityksiä oikein mielellään.

kissa4
kissa5

Päivä 5

Santtu: Santtu otti käytävälle tulemisen automaattiseksi päivärutiiniksi. Santun sopeutuminen hoitolaan näyttää olevan valmis; hän söi täysin normaalisti ja ikkunapaikasta oli tullut hänelle vakituinen nukkumapaikka. Luotto meihin lisääntyi myös hurjasti ja silityksiä hän kaipasi enemmän ja enemmän. Joka kerta kävellessämme heidän majoituspaikkansa ohi ruokkiessamme muita kissoja, Santulta kuului pieni “purr”, että joko saan taas huomiota. <3

kissa
kissa5

Ellu: Ellu tutustui ikkunapaikkaan paremmin ja näytti olevan erittäin tyytyväinen näkymään. Kehräysten kera hän hyväksyi silityksiä ja kiehnäsi jalkoihimme täyttäessämme ruokakuppeja. Ellua alkoi myös kiinnostaa mitä Santtu oikein tekee käytävillä. Hän uskalsi tulla majoituspaikan ovelle seuraamaan kaverinsa toimia, muttei itse kehdannut astua käytävälle.

kissa5

Päivä 6

Ellukin tuli Santun seurana käytävälle jaloittelemaan! Kaverista oli turvaa ja he molemmat asettuivat näkyville oleskelemaan. Huomio kelpasi molemmille mirreille ja luotto meihin oli selvästi parempi verrattuna ensimmäiseen päivään.

kissa6
kissa6

Loppu hoitojakso

Kaksikko oli meillä hoidossa vielä reilun viikon tästä eteenpäin, mutta muutosta sopeutumiseen ei paljoa ollut. Santulla oli tapana hypätä kissahoitolan käytävälle jaloittelemaan ruokintojen ajaksi. Ellu seurasi perässä aina silloin tällöin, mutta muu ympäristö ei ollut Ellulle niin kiinnostava kuin Santulle. Ikkunapaikka oli käytössä molemmilla, varsinkin aamuisin, kun kevätaurinko paistaa suoraan pehmusteelle lämmittämään. Ruoka ja herkut maistuvat koko ajan loppuun asti, silitykset ja muu huomio sitäkin enemmän.

Santusta ja Ellusta huomaa miten kissat sopeutuvat uuteen ympäristöön hyvinkin yksilöllisesti. Keskimäärin kissoilla menee 3-4 päivää tottua Hauskikseen hoitopaikkana, mutta jotkut saattavat hyväksyä väliaikasen kotinsa vasta viikonkin jälkeen. Kohtelemme jokaista kissaa kuin omaamme ja teemme kaikkemme edistääksemme kaikkien kissojen sopeutumista.

Ystävällisin terveisin,

Hauskiksen väki